Charakteristika ústavu – čím se zabýváme

  • Vědecké zaměření je převážně na kvalitativní teorii diferenciálních rovnic a matematické modelování. Pozornost je věnována především problematice diferenciálních rovnic, diferenčních rovnic a jejich systémům.
  • Věnujeme se také zpracování dat získaných ve spolupráci s odbornými ústavy při studiu biologických systémů.
  • Sledujeme moderní i tradiční pedagogické trendy a aktivně se účastníme konferencí věnovaných didaktickým metodám ve výuce matematiky.
  • Koordinujeme v rámci projektu EU tvorbu multijazykové databáze zaměřené na aplikace matematiky v úlohách ze světa.

    Zázemí – kde pracujeme

    • Budova B v areálu univerzity – poskytuje hlavní zázemí pro vědeckou práci i výuku vyučovaných předmětů, kanceláře ústavu se nacházejí v 5. a 6. podlaží.   
    • Vzhledem k zaměření ústavu nedisponujeme žádnými laboratořemi ani sofistikovanými zařízeními. I v dnešní době je hlavním pracovním nástrojem matematika prázdný papír a tužka. Samozřejmě ovšem disponujeme přístupem do speciálních databází nejen matematických publikací a numerické simulace umíme dělat s využitím moderních programových prostředků.

    Zaměstnanci ústavu – kdo jsme

    Náš kolektiv je sestaven tak, aby v něm byli zastoupeni odborníci na matematiku, a také zaměstnanci věnující se deskriptivní geometrii.

    Vedoucí ústavu – Ústav matematiky
    ÚM LDF, Zemědělská 3, 61300 Brno (Černá Pole)
    Kancelář: B6.16
    Ústav matematiky
    Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU
    Zemědělská 3, 613 00 Brno
    Seznam zaměstnanců

    Ústav matematiky

    Zaměstnanci

    Z historie – na čem stavíme

    • Matematika se přednášela na Mendelově univerzitě v Brně ihned od jejího založení (tehdy ovšem se univerzita jmenovala Vysoká škola zemědělská v Brně) v roce 1919. Nejdříve na zemědělsko-hospodářském oboru (přednášejícím byl profesor brněnské techniky dr. Jan Vojtěch) a od roku 1920 i na oboru lesnickém, kde se navíc začala vyučovat i deskriptivní geometrie, kterou přednášel docent České vysoké školy technické v Brně dr. Vladimír Mašek. Ten byl v roce 1921 jmenován mimořádným profesorem matematiky a deskriptivní geometrie. Tímto byl vlastně založen ústav matematiky a deskriptivní geometrie, který se tak stal jedním z nejstarších ústavů na fakultě.
    • Prof. Mašek byl prvním a zároveň dlouhodobým budovatelem ústavu, založil ústavní knihovnu a napsal první učební texty. Odborně se věnoval geometrii křivek a ploch, intenzivně se zabýval deskriptivní, syntetickou, analytickou a kinetickou geometrií. Navíc ve školním roce 1924-1925 byl děkanem lesnického oboru a v letech 1937-1938 a 1945 byl děkanem hospodářského oboru. Jako vedoucí ústavu působil až do roku 1956, kdy odešel do důchodu.
    • Vedení převzal jeho první asistent RNDr. Ing. Zdeněk Hustý, který se zabýval problematikou řešení diferenciálních rovnic. V roce 1965 byl jmenován profesorem a v roce 1971 odešel na Vysoké učení technické. Prof. Hustý založil na katedře vědecký seminář (čímž se připojil k dalším tradičním brněnským seminářům o diferenciálních rovnicích pod vedením prof. Rába, prof. Neumanna a prof. Voráčka, které navazovali na práci prof. Borůvky). Diferenciální rovnice se staly základem odborného výzkumu ústavu (v té době katedry). Prof. Hustý se odborně zaměřil na globální invarianty a asymptotické a oscilační vlastnosti lineárních diferenciálních rovnic sudého řádu.
    • Po odchodu prof. Hustého jej krátce zastoupil vedoucí katedry geodézie prof. Fausek a v letech 1972-1979 byl ústav externě veden doc. Číhalem. Roku 1980 se vedoucím stal opět matematik doc. Ivo Res. Odborným zaměřením bylo i nadále studium asymptotických vlastností lineárních diferenciálních rovnic. Od ledna 1990 se pak stala novou vedoucí ústavu RNDr. Gabriela Vosmanská, CSc. S ní byla navíc spojena i druhá oblast základního výzkumu – diferenciální geometrie (teorie jetů). V roce 2004 ji ve vedoucí funkci vystřídal RNDr. Petr Rádl, který v ní působil do roku 2007. Od tohoto roku je vedoucím ústavu doc. Robert Mařík.
    • Po celou dobu historie ústavu byla vždy kromě základního výzkumu věnována velká pozornost i pedagogické činnosti. Matematika byla (a je) vyučována na všech fakultách univerzity a na většině oborů. Skoro vždy zajišťoval ústav výuku na všech fakultách sám, od roku 2008 je výuka matematiky na Provozně ekonomické fakultě zajišťována tamním Ústavem statistiky a operačního výzkumu. Výuka druhé disciplíny, konstruktivní (deskriptivní) geometrie, probíhala vždy jen na Lesnické a dřevařské fakultě.